En unik mulighet for regnskapsbransjen

Om få år vil ikke kundene behøve mennesker til å føre tall fra bilag inn i regnskapet.

Regnskapsbyråene må nå bestemme seg for om de skal diktere eller bli diktert.

 

E-bok bildet

 

Digital omstilling i regnskapsbransjen tvinger frem nye inntekts- og forretningsmodeller. Om få år vil ikke kundene behøve mennesker til å føre tall fra bilag inn i regnskapet.

- De vil heller etterspørre råd og oversikt over sin klimabelastning, hvordan de kan bedre sine innkjøp, hvilke lønnsnivå de bør ligge på, likviditetsstyring, avviksanalyser, innsikt til investeringsbeslutninger og mye annet. De vil kreve innsikten som gjør at de kan styre virksomheten bedre, sier administrerende direktør i Semine, Lene Diesen.

 

LES MER: Den norske regnskapsbransjen kan bli best i verden på digital omstilling.

 

Vi må beholde kjærligheten til faget

- Perfeksjonisme er det mest positive kjennetegnet med en regnskapsfører, sier Diesen.

Avvik er en uting, og det er like ille om feilen er på 50 øre eller 50.000 kroner. Behovet for kontroll er vanskelig å overlate til et digitalt hjelpemiddel.

- Regnskapsførere har over tid vist stor vilje til endring og omstilling, og nøkkelen i det neste teknologiske skiftet er å dele kunnskap, beste praksis og skape tillitt for at maskinene er flinkere enn vi tror - og gjerne mer presise enn menneskers rutiner, fortsetter hun.

 

Lei av det digitale skriketorget

Diesen har merket seg en digital omstillingstrøtthet hos enkelte i regnskapsbransjen.

- Bransjeeksperter har lenge snakket høyt om en digital revolusjon, men for den enkelte regnskapsfører har det vært mye hyl og lite handling, sier Diesen.

Dette vil nå raskt endre seg fordi kundene har fått nye forventninger, og har stadig større kunnskap om hva som er mulig. Det er derfor en risiko for at de outsourcer manuelle oppdrag mens de selv digitaliserer sine interne operasjoner. Så snart kundenes driftsplattform er skrudd om, vil det være mindre behov for bistand.

- Derfor må regnskapsbyråene ta forretningsmodellene vekk fra føring av timer, til en tilværelse der inntjeningen styres av verdien som skapes for kundene, sier Diesen.

Byråene som skaper fremtidens driftsplattform sammen med kundene vil oppleve at samarbeidet blir tettere, lojaliteten øker begge veier, og inntjeningen per rådgiver øker.

 

Vi kan bli best i verden

Diesen mener at den norske regnskapsbransjen nå har en historisk mulighet.

- Ved å skape en visjon for omstilling kan fagekspertene innen regnskap bli best i verden på digital endring, og skape innovasjonene som gjør at den internasjonale regnskapsbransjen ser til Norge for å lære, spår hun.

Bransjen vil skape attraktive arbeidsplasser for generasjonene som er på vei inn i arbeidslivet, når forretningsmodellene kombinerer det beste av mennesker og maskiner.

- Semine skal ut i verden, og vi ønsker å pløye opp ny mark sammen med norske regnskapsbyrå. Vi er overbevist om at vi sammen sitter på en gylden og historisk mulighet, og søker derfor et tett og bredt samarbeid med regnskapsbyrå av alle størrelser, sier hun.

 

Inspirasjonshefte om digital omstilling

Semine har utviklet et inspirasjonshefte for ledere i regnskapsbransjen som ønsker å lykkes med digital omstilling.

Les mer og last ned

 

Les også: 

Innovasjonsgraden i regnskapsbransjen øker raskt