Velkommen til Semine-bloggen > Skal økonomiavdelingen kunne noe om kunstig intelligens?

Skal økonomiavdelingen kunne noe om kunstig intelligens?

Skal økonomiavdelingen kunne noe om kunstig intelligens?

 

Folk flest har glede av kunstig intelligens hver dag uten å være klar over det...

 

Kunstig intelligens (AI) vil revolusjonere alle slags områder, fra samferdsel, helse, media og samfunn for øvrig. Men AI er allerede i ferd med å endre hverdagen, uten at folk flest er oppmerksomme på det.

Du opplever verdien av kunstig intelligens alt i dag, når Google forteller deg hvordan du bør legge opp kjøreruten, på en måte som ingen navigasjonssystem i en bil noen gang har vært i nærheten av.

Eller når søndagen bare blir litt bedre, fordi Spotify spiller ny musikk som du liker, men som du aldri har hørt før. Fordi de vet hva du liker.

Eller når du leker med barna på mobilen, der du forvandles live til en ape eller en fotomodell, noe som før ville krevd en hel fjellhall fylt med med dataprosesseringskraft.

Litt kjedeligere vil (kanskje noen påstå) det bli å snakke om kunstig intelligens for økonomiavdelingen, men det som er viktig for oss å få frem er at dette er ikke science fiction. Dette skjer nå.

Vanskelig å skille kunstig intelligens

Googles ruteplanlegger er bedre enn konkurrentenes, men det er vanskelig å sette seg inn i forskjellen, den magiske ingrediensen. Og om Spotify leter frem bedre musikk til deg enn konkurrentene, så kan det også være at det er fordi de har bedre kunstig intelligens, eller at du har brukt Spotify mest, slik at de har mest data de kan lære av.

Innenfor vårt ekspertisefelt, intelligent automasjon, hvor vi bruker maskinlæring (herunder noe som heter dyp læring), opplever vi at det er mye enklere å forklare vår verdi når kunden har brukt litt tid på å sette seg inn i hva kunstig intelligens er. 

Først da ser de forskjellen på (og potensialet i) en automatiseringsplattform som lærer, versus en automatiseringsløsning som bygger på regler.

Så hva betyr kunstig intelligens for økonomiavdelingen?

Som Spotify lærer av hva du liker av musikken du har spilt før, kan altså programvare for økonomiavdelingen lære hvordan ting skal gjøres av det som har vært gjort tidligere. 

Økonomiavdelinger har forholdt seg til regelstyrte automatiseringsløsninger i mange år, typisk for håndtering av innkommende faktura. Der må til sammenligning hver regel etableres, oppdateres ved endringer, det må lages nye regler på samme type leverandør og behandling, og reglene dekker normalt ikke fakturalinjer.

Til sammenligning vil en lærende automatiseringsløsning kontere basert på tidligere erfaringer, lære av feil og styrke algoritmen, den vil kunne bruke samme regler på samme type leverandører og klare å skille på fakturalinjer.

Resultatet blir at man kan oppnå langt høyere automatiseringsgrad, altså betydelige effektiviseringsgevinster.

LES MER: Dette mener Gartner avgjør hva din økonomiavdeling behøver i automatiseringsarbeidet

Effektivisering av regnskapsføringen er imidlertid bare starten. Enda mer spennende er mulighetene som ligger innenfor dataanalyse! Det AI-automatiserte regnskapet blir mer nøyaktig og konsistent enn et regnskap ført med regelbasert automatisering og manuelle prosesser.

Med et regnskap der alle innkomne fakturaer er konsistent ført på linjenivå kan man bryte ned tall på et helt nytt nivå og få innsikt man aldri har hatt tidligere. Nye sanntidsrapporter forteller hvordan utgiftene utvikler seg over tid innenfor ulike kategorier, og hva man bruker penger på, på tvers av for eksempel avdeling og prosjekt. 

Sammenstilling av data fra ulike kilder kan gjøre det mulig å fremforhandle bedre avtaler. Og ved å analysere innkjøpsmønstre i sanntid kan du raskere oppdage endringer i etterspørsel og handlemønstre. 

Rollebaserte sanntids-dashbord gjør at dataene blir lett tilgjengelige for alle som kan ha nytte av dem.

Dette ble bare noen smakebiter på verktøykassen som står til disposisjon for både økonomisjefen og resten av bedriften når det brukes kunstig intelligens til automatisering. Vi har skrevet en hel e-bok om temaet. 

Vil du vite mer?

E Blast

I vår nye e-bok kan du lære mer om verdien av automatisering. Med ikke-teknisk språk lærer vi deg forskjellene på de ulike automatiseringsløsningene, og hva kunstig intelligens (AI) skaper av nye muligheter for økonomiavdelingen.

Last ned e-boken her